woensdag 11 september 2019

Vraagtekens rond gesprek Zelenski met Kolomojski

De bijeenkomst met Kolomosjki (2e van rechts).
Een gisteren op de presidentiële website gepubliceerde foto van een bijeenkomst met Ihor Kolomosjki roept opnieuw vragen op over de relatie van president Volodimir Zelenski en de oligarch met een inmiddels twijfelachtige reputatie. Het gesprek ging volgens Zelenski's kantoor over ''zakelijke aangelegenheden in Oekraïne''.

Een van de gespreksonderwerpen was de energievoorziening. Er wordt in de toelichting bij de foto op gewezen dat president Zelenski in juni op een bijeenkomst met ondernemers een oproep deed aan de grote ondernemers van het land om te investeren in de infrastructuur in Oost-Oekraïne en om mee te helpen ''om sociale problemen op te lossen''.

Kolomojski kan als voormalige grootaandeelhouder van de bijna failliete en inmiddels genationaliseerde PrivatBank Oekraïne bankroet laten gaan als zijn claims om de PrivatBank terug te krijgen en een miljardenvergoeding te krijgen voor geleden schade door de rechter worden toegewezen.

Kolomojski heeft belangen in de Oekraïense energiesector en hij is eigenaar van de populaire tv-zender 1+1 waarop Zelenski bijna tien jaar lang triomfen vierde met zijn komische serie Dienaar van het Volk. Er wordt nog altijd met argusogen gekeken naar de vriendschappelijke relatie van Zelenski en zijn stafchef Andriej Bohdan met Kolomojski, omdat vermoed wordt dat de oligarch meer invloed heeft op dit tweetal dan ze toe willen geven.

Bij het gesprek in het presidentiële kantoor was Bohdan ook aanwezig. Hij pleitte als Kolomojski's advocaat voor teruggave van de PrivatBank, totdat hij door Zelenski als stafchef werd benoemd.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: