maandag 30 september 2019

'Beter een slecht vredesakkoord dan deze oorlog'

Historicus en filosoof Michailo Minakov meent dat een slecht vredesakkoord nog altijd beter is dan een oorlog die maar mensenlevens blijft eisen. In een interview met de nieuwssite Apostrophe zegt hij dat het plan-Steinmeier voor het houden van verkiezingen in de bezette delen van de Donbas momenteel de beste kansen biedt op vrede.

''Hoewel het bereiken van vrede momenteel vooral utopisch lijkt. De Duitse minister Steinmeier onderhandelt niet meer mee, president Porosjenko trok zijn handen er vanaf en Merkel heeft haar tijd als Duitse bondskanselier er bijna op zitten. Het is nu tijd voor nieuwe leiders en een nieuw plan. Deze oorlog is vernederend, beschamend. Wij moeten ons er van bewust zijn dat de vrede straks ook beschamend zal zijn'', aldus Minakov.

''Zie het zo: aan de ene kant hebben we het autoritaire Rusland en aan de andere kant Oekraïne dat zich beweegt tussen een autocratie en een democratie. Plus de 'kozakken' in de bezette gebieden. Hoe krijg je met deze partijen ooit een stabiel democratisch proces op gang. Dat is in feite onmogelijk. Daarom moeten we ons voorbereiden op een slecht vredesakkoord waar niemand echt blij mee kan zijn. Maar het is altijd beter dan een beschamende oorlog.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: