dinsdag 24 september 2019

'Onzekerheid om Kolomosjki schrikt investeerders af'

Ihor Kolomosjki. Foto: open bron.
Onzekerheid over de invloed van oligarch Ihor Kolomojski op president Volodimir Zelenski schrikt buitenlandse investeerders af. Directeur Tomas Fiala van Dragon Capital Investment zei dit gisteren op een conferentie. ''Kolomosjki trekt in negatieve zin de aandacht, al vanaf eind mei toen hij in een interview met de Financial Times beweerde dat het het beste was als Oekraïne bankroet zou gaan'', antwoordde Fiala op een vraag van directeur Anna Derevjanko van de European Business Associaton (EBA).

Aan de Oekraïense economie ligt het niet, aldus Fiala. Kolomojski schatte de situatie in het betreffende interview slechter in dan de werkelijke cijfers aangeven. De schuldenlast van de overheid is gedaald tot 53 procent van het bruto nationaal product, buitenlandse investeerders hebben 3,2 miljard euro in obligaties gestoken sinds het begin van dit jaar.

Het is nu vooral de negatieve aandacht voor alles wat met Kolomojski te maken heeft. De Financial Times kwam een week geleden met het nieuws dat president Zelenski naar een compromis wil met hem ten aanzien van de in december 2016 genationaliseerde PrivatBank. Daar kwam bij dat de voormalige gouverneur van de Nationale Bank, Valeria Hontsjareva, Kolomojski er van beschuldigde dat hij achter de rampspoed zit die haar in de afgelopen weken heeft getroffen - een aanrijding op een zebrapad in Londen, brandstichting in haar woning en een inval in haar appartement in Kyiv.

De directeur van Dragon Capital merkte op dat intimidatie van hervormers als Hontareva, het mogelijk terugdraaien van de nationalisatie van de PrivatBank en het dreigende verlies van de onafhankelijke positie van de Nationale Bank buitenlandse investeerders afschrikt. Tegelijkertijd constateert hij ook dat de vrees van een half jaar geleden voor de gevolgen van de onervarenheid van Zelenski's team en een mogelijke koerswijziging richting Rusland niet is uitgekomen.

''Oekraïne blijft zich op het Westen richten. Het team van de nieuwe president blijkt beter te zijn dan we ooit eerder hebben gehad'', constateerde ook EBA-directeur Derevjanko.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: