vrijdag 27 september 2019

Kritiek Trump en Zelenski op Europa is hard aangekomen in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
De kritiek op Europa, in het bijzonder op de Duitse bondskanselier Angela Merkel, van de Amerikaanse president Donald Trump en diens Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski is bijzonder slecht geland in Duitsland, aldus de Süddeutsche Zeitung. Trump beklaagt zich over Merkel en Zelenski beaamt dat volkomen in het inmiddels beruchte telefoongesprek van dit tweetal, zoals dat eergisteren naar buiten kwam.

Trump merkte op dat Merkel ''Oekraïens spreekt maar niets doet'', terwijl de VS ''erg, erg goed voor Oekraïne is geweest''. Zelenski beaamde dat: ''Ja, u hebt volkomen gelijk. Honderd procent, eigenlijk meer duizend procent.''

''Dit is niet goed gevallen in Berlijn. Geen enkele politieke crisis in het buitenland heeft de Duitse politiek sinds 2013 meer beroerd dan de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne. Toen het een openlijke oorlog werd, hebben de bondskanselier en de toenmalige minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse Zaken alles in het werk gesteld om een verdere escalatie te voorkomen.'' Daar komt nog bij dat Duitsland sinds 2014 maar liefst 1,4 miljard euro aan financiële steun heeft gegeven aan Oekraïne.

''Natuurlijk kan de vraag gesteld worden of de Europeanen te weinig hebben gedaan om Oekraïne te helpen; kan de vraag gesteld worden of altijd de juiste weg is bewandeld. Ook kan kritisch gekeken worden naar de onduidelijke opstelling richting Moskou, waarvan de Duitse steun aan de aanleg van de Nord Stream 2 het beste voorbeeld is'', aldus de Süddeutsche Zeitung.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: