maandag 23 september 2019

'Nationalisatie PrivatBank was moeilijkste besluit ooit'

Het besluit om de PrivatBank in december 2016 te nationaliseren was volgens oud-minister van Financiën Oleksander Daniljoek ''het moeilijkste besluit ooit''. Er moest bijna 5 miljard euro aan overheidsgeld in worden gepompt om de grootste bank van het land met 20 miljoen klanten van de ondergang te redden.

Daniljoek is nu secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. In die rol gaf hij in de talkshow Vrijheid van Meningsuiting aan dat wat hem betreft het Oekraïense rechtssysteem op de proef wordt gesteld als het gaat om de vraag of de nationalisatie van de PrivatBank terecht is geweest en of de voormalige eigenaren de bank terug moeten krijgen. Wat kan inhouden dat de staat bankroet dreigt te gaan omdat de bijna 5 miljard euro als verloren moet worden beschouwd. Daarbij eist Ihor Kolomojski 1,8 miljard euro aan schadevergoeding.

''Waar moeten wij als overheid voor staan? Allereerst dat onze rechtspraak onafhankelijk en redelijk oordeelt, zonder invloed van buitenaf, dat onze rechters te vertrouwen zijn'', aldus Daniljoek. Het is volgens hem niet alleen ''een test'' voor de autoriteiten, maar ook hun verantwoordelijkheid.

''Verder moeten we er voor zorgen dat alle misdaden waarvan we de afgelopen maand getuige zijn geweest worden aangepakt en dat de daarvoor verantwoordelijke personen worden gestraft.'' Daniljoek doelde daarbij op de aanvallen op oud-gouverneur Natalia Hontsjareva van de Nationale Bank, waarvoor Hontsjareva zelf Kolomojski verantwoordelijk houdt. Kolomojski zou haar willen straffen omdat zij destijds aan het licht bracht dat er voor bijna 5 miljard euro was verduisterd bij de PrivatBank.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: