dinsdag 17 september 2019

Kolomosjki: 'Hontareva kan zelf heel best haar huis in brand hebben laten steken'

Ihor Kolomosjki. Bron: Wikipedia.
De politie houdt de mogelijkheid open dat Valeria Hontareva zelf opdracht heeft gegeven om haar buitenhuis in de buurt van de hoofdstad Kyiv in brand te steken en dat is koren op de molen van oligarch Ihor Kolomojski. Die zegt dat de voormalige gouverneur van de Nationale Bank wellicht probeert om de publieke opinie voor zich te winnen.

''De kans dat ze naar Oekraïne wordt uitgewezen wordt er kleiner door. Dat zet je wel aan het denken'', schrijft Kolomosjki op een verzoek om een reactie van de nieuwssite Oekrajinska Pravda. De oligarch heeft nog wel een appeltje te schillen met Hontareva. De Nationale Bank ontdekte onder haar leiding dat er bijna 5 miljard euro was verdwenen bij de PrivatBank.

Kolomojski en zijn zakenpartner Hennadi Boholjoebov zouden het geld hebben weggesluisd. Ze werden van verduistering beschuldigd en dat zorgde er voor dat Kolomojski afreisde naar Wenen en later naar Tel Aviv.

Nadat Hontareva in april 2017 vertrok als gouverneur bij de Nationale Bank werden allerlei verdachtmakingen tegen haar geuit. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie. In juli kwam het zelfs tot een officiële verdenking. Hontareva besloot eerder al naar Londen te vertrekken en vroeg daar naderhand politiek asiel aan. Twee weken geleden werd ze op straat aangereden door een auto, waarbij ze meerdere botbreuken opliep. Volgens Hontareva was het opzet. Afgelopen nacht brandde haar huis in het dorp Herenitsji af nadat er een molotovcocktail naar binnen was gegooid.

President Volodimir Zelenski noemde de brandstichting in de woning van Hontareva vanmorgen ''een provocatie'', terwijl de Nationale Bank in een verklaring sprak van ''terreur''. Minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken heeft beloofd dat alles in het werk wordt gesteld om de dader(s) op te sporen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: