donderdag 12 september 2019

'Vervroegde burgemeestersverkiezing in Kyiv'

Om van burgemeester Vitali Klitsjko af te komen, moet een vervroegde burgemeestersverkiezing komen in de hoofdstad Kyiv. Volgens het parlementslid Oleksandr Tkatsjeno van Dienaar van het Volk is daarvoor nog wel eerst een wetswijziging nodig. Daar wordt aan gewerkt, en zo gauw het parlement de wijziging heeft aangenomen, is de weg vrij voor een nieuwe burgemeester die wél bij president Volodimir Zelenski's partij in de smaak valt.

Klitsjko is dat duidelijk niet. Zelenski's stafchef Andriej Bohdan nam eerder al het initiatief om Klitsjko te ontslaan, maar het vorige kabinet wilde daar niet aan meewerken. Het nieuwe kabinet keurde het ontslag van de burgemeester vorige week wel goed. Niet als (gekozen) burgemeester, maar als hoofd van de gemeentelijke organisatie, een benoemde functie. Maar omdat beide functies in één persoon zijn ondergebracht, betekent ontslag als hoofd van de gemeentelijke organisatie ook meteen zijn vertrek als burgemeester.

Klitsjko is uit de gunst vanwege zijn band met oud-president Petro Porosjenko. Hij noemt zijn ontslag in strijd met de grondwet en heeft inmiddels beroep aangetekend bij het Constitutionele Hof. Bohdan noemde eerder als reden voor het ontslag dat Klitsjko te weinig heeft gedaan om de corruptie in de bouwsector in de hoofdstad tegen te gaan.

Bron: Unian 

Geen opmerkingen: