vrijdag 3 mei 2019

Zelenski reageert op Poetin: 'Het enige dat we met Rusland gemeen hebben is de grens'

Waar de Russische president Vladimir Poetin spreekt van 'broedervolken' die eigenlijk een gezamenlijk - dus Russisch - paspoort moeten hebben, vindt zijn nieuwgekozen Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski dat de relatie tussen Kyiv en Moskou na alle ellende van de afgelopen vijf jaar niets gebroederlijks heeft.

''De realiteit van vandaag, na de annexatie van de Krim en de Russische agressie in de Donbas, is dat het enige dat we gemeen hebben de 2.295 kilometer en 400 meter lange grens is. En Rusland moet Oekraïne de controle teruggeven over elke millimeter van die grens. Alleen als dat gebeurt, kunnen we kijken wat we nog voor gemeenschappelijks over hebben'', luidt de harde conclusie van Zelenski op zijn Facebookpagina.

Zelenski vindt ook dat bijvoorbeeld het verbod op het exporteren van olie, het vasthouden van Oekraïense staatsburgers in Russische gevangenissen en het verstrekken van paspoorten aan inwoners van de bezette gebieden in Oost-Oekraïne ''onze landen niet dichter bij elkaar brengt'' en het is volstrekt onmogelijk om dan van broederlijke relatie te spreken.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: