vrijdag 17 mei 2019

Volksfront wil vervroegde verkiezingen blokkeren

Het Volksfront van ex-premier Arseni Jatsenjoek is uit de regeringscoalitie gestapt en wil daarmee voorkomen dat het parlement wordt ontbonden en er vervroegde verkiezingen komen. Er is nu een maand de tijd om een nieuwe coalitie te vormen. Ook als dat niet lukt, krijgt aankomend president Volodimir Zelenski niet meer de kans om het parlement te ontbinden.

Er was de afgelopen weken het nodige gesteggel over de datum van Zelenski's ambtsaanvaarding. Na 27 mei zou het voor de nieuwe president niet meer mogelijk zijn om het parlement te ontbinden. Gistermorgen werd echter besloten dat de inauguratie maandag is, dus ruim voor de 27e. Door uit de coalitie te stappen, maakt het Volksfront vervroegde verkiezingen alsnog onmogelijk. Dat komt de partij ook goed uit, want uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat het Volksfront na de komende verkiezingen niet terugkeert in het parlement.

Opvallend genoeg gaf Zelenski's woordvoerder Dmitro Razoemkov gisteravond in een praatprogramma op de nationale televisie aan dat juist het ontbreken van een coalitie reden kan zijn om het parlement te ontbinden. Volgens Razoemkov is er al een tijdje geen sprake meer van een coalitie die een meerderheid heeft in het parlement, maar wordt dat door het Blok-Porosjenko en het Volksfront onder de pet gehouden. 'Het volk heeft er recht op om te weten wie deel uitmaken van de coalitie en of deze coalitie nog wel een meerderheid heeft.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: