woensdag 29 mei 2019

'Saakasjvili niet op kieslijst Dienaar van het Volk'

Micheil Saakasjvili mag dan zijn Oekraïense staatsburgerschap terug hebben, maar hij maakt voorlopig geen kans om op de kandidatenlijst te komen van president Zelenski's partij Dienaar van het Volk. Dat heeft de nieuwe partijleider Dmitro Razoemkov gisteravond verklaard in de talkshow Pulse op tv-zender 112. Hij heeft daarvoor te kort in Oekraïne gewoond.

Saakasjvili zou volgens de Kieswet vijf jaar in Oekraïne moeten wonen om zich kandidaat te kunnen stellen voor de parlementsverkiezingen op zondag 21 juli. ''Wie zich kandidaat wil stellen bij de verkiezingen hoeft niet per definitie al lid te zijn van een partij, maar in dit geval speelt vooral dat Saakasjvili vier jaar, officieel wellicht zelfs korter, in Oekraïne heeft gewoond'', aldus Razoemkov.

De voormalige Georgische president kreeg gisteren zijn Oekraïense staatsburgerschap terug. Hij heeft aangekondigd vandaag terug te keren in het land. Saakasjvili zou geen politieke ambities koesteren in Oekraïne, maar wel in Georgië. Het is alleen de vraag of hij zich kan beheersen, eenmaal terug in Oekraïne.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: