woensdag 22 mei 2019

Delegatie IMF dreigt te vertrekken, maar blijft toch

Er is onduidelijkheid over de delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die dinsdag in Kyiv arriveerde om te praten over verdere steunverlening aan Oekraïne. In de media verscheen het bericht dat de delegatie alweer de kuierlatten had genomen omdat president Volodimir Zelenski het parlement wil ontbinden en premier Volodimir Hrosjman zijn aftreden (en daarmee dat van het voltallige kabinet) aankondigde.

De eerste gesprekken met kabinetsleden waren al gevoerd, een afspraak was gemaakt voor een ontmoeting van de delegatie met de president was gemaakt voor volgende week. Er zijn echter teveel politieke onzekerheden nu, zodat het IMF besloot de delegatie terug te trekken. Het kan zijn dat meespeelde dat ze bij het IMF niet zeker zijn van een positieve houding van de nieuwe president. In zijn satirische televisieprogramma Dienaar van het Volk speelde Zelenski namelijk een president die de algemeen directeur van het IMF in een zwembad duwde.

Mogelijk is er toch nog op de delegatie ingepraat om te blijven, want inmiddels is het bericht verspreid dat de gesprekken over een nieuwe miljardenlening doorgaan. Er hangt veel vanaf, niet alleen vanwege de nieuwe lening van het IMF maar ook de 500 miljoen euro die de Europese Unie al heeft toegezegd. Eurocommissaris Hugues Mingarelli liet vandaag nog weten dat het geld er alleen komt als het IMF zaken blijft doen met Oekraïne.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: