Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft er weinig trek in om op korte termijn weer met een miljardenlening voor Oekraïne te komen. ''Als er een nieuw kabinet is, na de verkiezingen, dan kunnen we verder praten'', zei woordvoerder Gerry Rice afgelopen donderdag. Er waren toen al tegenstrijdige berichten over de delegatie van het IMF in de Oekraïense media verschenen.
De nog maar net gearriveerde delegatie zou z'n biezen willen pakken toen bleek dat de nieuwe president Volodimir Zelenski het parlement ontbond en premier Volodimir Hrojsman kondigde het vertrek van zijn kabinet aan. Kennelijk heeft Zelenski's team toch voldoende overredingskracht gehad om de delegatie te laten blijven. Dinsdag spreken de delegatieleden met de president.
Maar dat zal niet tot concreet resultaat leiden, zoveel is al wel duidelijk. Eerst verkiezingen, een nieuw kabinet en dan is het nog maar de vraag of het IMF er meteen in wil stappen. De kans is groot dat het IMF dan eerst wil weten hoe de begroting voor volgend jaar er uit gaat zien. En die begroting komt pas aan het einde van het jaar...
Het IMF besloot begin januari tot een nieuw steunprogramma voor de duur van veertien maanden tot een totaalbedrag van 3,5 miljard euro, in delen overgemaakt. Er is inmiddels een eerste deel gestort, over de rest van het geld moet nog beslist worden.
De aardgasprijs voor de huishoudens blijft een heikel punt. Het IMF wil dat de regering de overheidssubsidie op aardgas volledig schrapt, wat tot een nieuwe prijsverhoging leidt bovenop de verhogingen die de huishoudens al zo zwaar in de portemonnee hebben geraakt. Gelukkig werkt de internationale markt mee, waardoor de geplande verhoging per 1 juni inmiddels geschrapt kon worden.
Zelenski's adviseur en oud-minister van Financiën Oleksandr Daniljoek zei gisteren in een interview met Radio NV dat hij vindt dat het IMF niet zo moeilijk moet doen. Het kabinet is weliswaar demissionair, maar blijft aan totdat er na de vervroegde parlementsverkiezingen van 21 juli - als het Constitutionele Hof de ontbinding van het parlement goedkeurt, anders blijft dat 27 oktober. Ook het parlement, ook al is het ontbonden, blijft volgens Daniljoek gewoon doorwerken. ''We moeten aan de voorwaarden blijven voldoen, geen uitvluchten verzinnen en de schuld bij anderen leggen.''
Daniljoek gaat er ook van uit dat er na de parlementsverkiezingen wel met het IMF te praten valt over een nieuw steunprogramma, nadat het huidige steunprogramma begin maart volgend jaar afloopt. Voor Oekraïne hangt er veel van af, want als het IMF afhaakt, dan doet onder meer de Wereldbank dat ook en ligt een bankroet van de staatskas in het verschiet.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten