vrijdag 10 mei 2019

Oekraïne zoekt steun bij het Zeerechttribunaal

Oekraïne heeft het Internationaal Zeerechttribunaal (ITLOS) gevraagd om de gevangenneming van 24 zeelieden te veroordelen. Vandaag was de hoorzitting in Hamburg, waar onderminister van buitenlandse zaken Olena Zerkal de eis op tafel legde dat de drie in november door de Russische kustwacht in beslag genomen marineschepen en hun bemanningen worden vrijgelaten.

De drie schepen wilden via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov, maar dat werd door de Russische kustwacht verhinderd. De schepen werden met raketten aangevallen, vervolgens geënterd en opgebracht naar de haven van de stad Kertsj op de door Rusland geannexeerde Krim. De bemanningsleden zitten nu al bijna vijf maanden vast in een detentiecentrum van de Russische marine in Moskou. Rusland beschuldigt ze van illegale grensoverschrijding en dat kan een gevangenisstraf van maximaal zes jaar opleveren.

Oekraïne probeert sindsdien om de zeelieden vrij te krijgen, maar Rusland weigert elke medewerking aan een diplomatieke oplossing en doet nu ook niet mee aan de rechtszaak bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Vanmiddag werd bekend dat dit tribunaal zich op vrijdag 25 mei wil uitspreken over de eis tot vrijlating van de Oekraïense zeelieden.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: