woensdag 29 mei 2019

Al 60.000 gehandicapten door oorlog Oost-Oekraïne

Bijna 60.000 Oekraïners zijn gehandicapt geraakt als gevolg van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne. Bij meer dan 250 van hen is één of meer lichaamsdelen geamputeerd. Onderminister voor veteranenzaken Oleksandr Tereshtsjenko zei dit vandaag op een door Rotary International georganiseerde conferentie in Kyiv.

''Het zijn mensen zoals ik'', legde Tereshtsjenko uit. Hij verloor beide armen in de strijd om de luchthaven van Donetsk in 2014 en 2015. Meer nog dan de lichamelijke beperkingen hebben de soldaten bij hun terugkeer naar het gewone leven psychische problemen.

''Ik kan als voormalig soldaat dit zeggen: de oorlog houdt niet op als je thuis komt. De oorlog laat je niet los en dat heeft verschrikkelijke gevolgen. Je kunt heelhuids thuis komen, maar de oorlog blijft je achtervolgen'', zei hij over posttraumatische stress en het grote aantal zelfmoorden onder teruggekeerde soldaten. De onderminister haalde cijfers aan van internationale organisaties waaruit blijkt dat er meer soldaten zijn die zelfmoord hebben gepleegd dan dat er gesneuveld zijn in de Donbas.

Er hebben zo'n 400.000 soldaten deelgenomen aan de oorlog in de afgelopen vijf jaar. Van hen staan 80.000 nergens geregistreerd als Donbas-veteranen, zodat het ook niet duidelijk is hoe ze er vooral psychisch aan toe zijn.

Tereshtsjenko: "Ze verlaten de frontlijn en verdwijnen als het ware in het niets. Dat is een groot probleem. Als we ze allemaal in één elektronisch register bijeen kunnen brengen, dan kunnen we de problemen waarmee zij kampen in kaart brengen, zodat iedere veteraan de hulp krijgt die hij verdient.'' Het ministerie voor Veteranenzaken is nog in opbouw. Begin juli moet het operationeel zijn.

Bron: Hromadske

Geen opmerkingen: