vrijdag 31 mei 2019

Maleisische twijfel aan schuld Rusland bij MH17

Nederland wil opheldering van Maleisië na uitspraken van de premier van dat land over de MH17-ramp. Die zegt te betwijfelen of Rusland achter de aanslag zit. Premier Mahathir Mohammad zegt achter de conclusies van het Joint Investigation Team (JIT) te staan, tot het punt in het onderzoek waarin wordt beweerd dat de raket waarmee vlucht MH17 werd neergehaald van Russische makelij was.

Of Rusland het projectiel heeft afgevuurd, betwijfelt hij. "Ik denk niet dat zo’n gedisciplineerde partij verantwoordelijk is voor de lancering van de raket", zegt Mohammad tegen persbureau Bernama. Het JIT concludeerde eerder dat de raket werd afgevuurd vanuit een gebied in handen van pro-Russische separatisten, met een BUK-raketinstallatie afkomstig uit Rusland, die vervolgens weer is teruggereden naar Rusland.

"Ze beschuldigen Rusland, maar waar is het bewijs?", vraagt Mohammad over de conclusies van het JIT. "We weten dat de raket van een Russisch type is, maar hij kan ook in Oekraïne zijn gemaakt."

"Wij hebben kennisgenomen van de uitspraken van de Maleisische minister-president", laat Buitenlandse Zaken weten. Het ministerie voegt eraan toe dat 'Maleisië zich altijd, zowel bilateraal als in het kader van het JIT, volledig achter de bevindingen' van het onderzoek heeft geschaard.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: