maandag 20 mei 2019

President Zelenski ontbindt parlement, maar lijkt voor zijn beurt te spreken

President Volodimir Zelenski heeft meteen na zijn beëdiging een flinke knoop doorgehakt. Hij ontbindt het parlement en wil dat er binnen twee maanden nieuwe verkiezingen komen. Of dit lukt, is nog maar de vraag, want nadat afgelopen vrijdag het Volksfront de regeringscoalitie verliet, is er 30 dagen tijd om een nieuwe coalitie te vormen.

Na die 30 dagen is de termijn (ruim) verstreken waarbinnen ontbinding van het parlement en vervroegde verkiezingen mogelijk zijn. De parlementsverkiezingen staan officieel nog altijd gepland voor zondag 27 oktober. Volgens Zelenski's team is het desondanks mogelijk om binnen de regels van de Grondwet het parlement te ontbinden.

De Grondwet kent drie manieren om het parlement te ontbinden. Allereerst als na het uiteenvallen van de coalitie niet binnen 30 dagen een nieuwe coalitie is gevormd. De tweede optie is dat het kabinet valt en er niet binnen 60 dagen een nieuw kabinet tot stand komt. De derde optie betreft het functioneren van het parlement. Als het parlement 30 dagen niet in plenaire zitting bijeen is geweest, uiteraard met uitzondering van de recesperiodes zoals tijdens de zomer.

Los van dit alles is in artikel 30 van de Grondwet vastgelegd dat de president pas tot ontbinding van het parlement besluit na raadpleging van de parlementsvoorzitter, de vicevoorzitters en de fractievoorzitters. Voor zover bekend heeft president Zelenski dat overleg nog niet gevoerd en dus spreekt hij voor zijn beurt. Komt het tot ontbinding van het parlement, dan moeten binnen 60 dagen verkiezingen worden gehouden.

Mogelijk is het aftreden van het kabinet een optie. Zelenski drong hier vanmorgen op aan en wellicht kan hij premier Volodimir Hrojsman daartoe bewegen als hij belooft om hem na 60 dagen - zie hierboven, de tweede optie - weer leiding over een nieuw kabinet te geven. Hoe dit rijmt met een eerdere uitlating van Zelenski dat hij geen van de huidige ministers na de verkiezingen terug wil zien, is dan nog wel een ding.


Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: