dinsdag 28 mei 2019

Zelenski geeft Saakasjvili z'n paspoort tereug

Micheil Saakasjvili met zijn Oekraïense paspoort, een
foto van mei 2015.

Micheil Saakasjvili heeft zijn Oekraïense staatsburgerschap na bijna twee jaar teruggekregen. President Volodimir Zelenski heeft het besluit van 26 juli 2017 herroepen en de voormalige Georgische president heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij morgen terugkeert. Hij zou geen politieke ambities koesteren, althans niet in Oekraïne. ''Ik heb het allemaal al meegemaakt'', zei hij vanavond in een tv-interview.

Het was Zelenski's voorganger Petro Porosjenko die Saakasjvili in mei 2015 het Oekraïense staatsburgerschap gaf, zodat hij gouverneur van de provincie Odesa kon worden. Maar het was diezelfde Porosjenko die hem ruim twee jaar later zijn paspoort weer af nam nadat ze in onmin waren geraakt. Saakasjvili beschuldigde Porosjenko er van dat die zijn pogingen dwarsboomde om de corruptie in de havenstad Odesa aan te pakken.

Saakasjvili besloot vervolgens een eigen politieke partij op te richten, met de bedoeling om Porosjenko aan te vallen. De tegenreactie volgde snel Procureur-generaal Joeri Loetsenko, nauw verbonden met Porosjenko, beschuldigde Saakasjvili er van dat hij zijn partij liet financieren door aanhangers van de verdreven president Viktor Janoekovitsj.

Vervolgens werd Saakasjvili tot tweemaal toe het land uitgezet, waarna hij in Nederland een verblijfsvergunning kreeg omdat hij getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs. Nu Porosjenko president-af is, besloot Saakasjvili een beroep te doen op Zelenski. Met succes. Hoewel hij officieel tot halverwege 2021 niet welkom is in Oekraïne, waagt hij het er morgen dus toch maar weer op. En dan is het afwachten of Saakasjvili zich aan zijn woord houdt en zich niet opnieuw in de Oekraïense politiek gaat mengen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: