woensdag 22 mei 2019

Rusland wil niet onderhandelen over Donbas

Rusland is niet van plan om vredesonderhandelingen met Oekraïne aan te gaan, omdat het oorlogsconflict in de Donbas wordt gezien als een burgeroorlog. Het voornemen van de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski om met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin te onderhandelen, is vanmorgen afgewimpeld door woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin.

''Wat houdt dat in, vredesonderhandelingen? Eerst moeten we die vraag beantwoorden. Er zijn geen gewapende conflicten tussen beide landen, er is een burgeroorlog gaande in Oekraïne. Dat is het probleem. Daarom moeten we eerst duidelijk krijgen wat er precies wordt bedoeld met die vredesonderhandelingen'', antwoordde Peskov op een vraag hierover van een verslaggever van het persagentschap Unian.

De opstelling van het Kremlin is nog steeds dat Rusland geen partij is in het conflict en dat de Oekraïense regering directe onderhandelingen moet voeren met de separatisten in Donetsk en Loehansk. De pas afgetreden president Petro Porosjenko heeft dat steeds geweigerd, omdat directe onderhandelingen erkenning van de volksrepublieken van de separatisten zouden betekenen.

Zelenski heeft te kennen gegeven dat hij met Poetin wil spreken en dat hem wel duidelijk is dat er dan ook van Oekraïense zijde concessies worden gedaan. Tegelijkertijd is Zelenski niet bereid om de Krim of de bezette gebieden in de Donbas op te geven. Hij maakte dat maandagmorgen in de toespraak na zijn beëdiging nog eens heel duidelijk.

Andri Bohdan, sinds gisteren in functie als hoofd van de presidentiële administratie, zei gisteravond in een talkshow op de televisie dat, als de vredesonderhandelingen resultaat hebben, de Oekraïense bevolking zich er in een referendum over mag uitspreken. Overigens kent Oekraïne nog geen Referendumwet.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: