donderdag 23 mei 2019

Petitie met eis tot aftreden president Zelenski bijna 33.000 maal getekend

Volodimir Zelenski en Andri Bohdan (rechts).
Op de officiële website van de president hebben binnen twee etmalen al bijna 33.000 Oekraïners hun steun betuigd aan een petitie waarmee al na drie dagen het aftreden van Volodimir Zelenski wordt geëist. Er zijn 25.000 handtekeningen nodig om een officiële reactie van de president te krijgen, en die zijn nu dus al binnen. De indieners van de petitie vinden dat Zelenski ernstig in gebreke is gebleven tot nu toe.

In de petitie valt het volgende te lezen: ''Het is onacceptabel als een 'dienaar van het volk' zich voorafgaand aan de verkiezingen niet heeft uitgesproken over morele kwesties. Daarom vragen wij, het Oekraïense volk, dat u terugtreedt als president van ons land!'

De kritiek op Zelenski zwelt intussen aan. Met name de benoeming van Andri Bohdan als hoofd van de presidentiële administratie is slecht gevallen. Niet alleen omdat de advocaat al jaren samenwerkt met de oligarch Ihor Kolomojski, maar ook omdat hij deel uitmaakte van het kabinet van premier Mikola Azarov ten tijde van het presidentschap van Viktor Janoekovitsj. Bohdan mag tot 2024 geen topfunctie bij de overheid vervullen. Daar valt zeker ook de functie onder waarin hij maandag werd benoemd en waarin hij grote invloed uitoefent op president Zelenski's beleid.

Tetjana Kozatsjenko zei vanmiddag tegen Radio Free Europe/Radio Luxemburg dat Bohdan's benoeming in strijd is met de wet vanwege zijn deelname aan het kabinet-Azarov. Kozatsjenko was na de machtswisseling werkzaam bij het ministerie van Justitie als directeur van de afdeling die verantwoordelijk was voor het 'opschonen' van de ministeries onder Azarov/Janoekovitsj.

Bronnen: 112.ua, RFE/RL

Geen opmerkingen: