woensdag 29 mei 2019

Micheil Saakasjvili terug, mét Oekraïense ID-kaart

De Georgische ex-president Micheil Saakasjvili is aan het einde van de middag teruggekeerd in Oekraïne. Hij arriveerde vanuit Warschau op de luchthaven Borispil, waar hij werd opgewacht door aanhangers enjournalist. Voordat Saakasjvili op weg ging, ontving hij een nieuwe identiteitskaart van de Oekraïense consul in de Poolse hoofdstad. President Volodimir Zelenski gaf hem gisteren zijn Oekraïense staatsburgerschap terug en vanmorgen kreeg Saakasjvili groen licht voor zijn terugkeer.

Het is nog maar de vraag in hoeverre Saakasjvili zijn gisteren gedane belofte houdt om zich niet te bemoeien met de Oekraïense politiek. Dat is namelijk tegennatuurlijk voor de man die, waar hij ook komt altijd weer voor politieke onrust zorgt. De door hem opgerichte en geleide Beweging van de Nieuwe krachten doet in ieder geval mee aan de komende parlementsverkiezingen. Saakasjvili's partijgenoot David Sakvarelidze heeft dat gezegd in een interview met Apostrophe.

Hij kan zich in ieder geval niet zelf kandidaat stellen, want daarvoor heeft hij toch te kort in Oekraïne gewoond. Het is ook maar de vraag in hoeverre de Beweging van de Nieuwe Krachten aanhang kan verwerven in het nieuwe politieke krachtenveld. Voordat Saakasjvili voor de tweede maal Oekraïne uit werd gezet, zette hij meerdere betogingen tegen toenmalig president Petro Porosjenko op touw. Die betogingen begonnen groot, maar trokken al gauw steeds minder deelnemers.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: