vrijdag 3 mei 2019

Leger rukt een kilometer op vanaf Novozvanivka

De blauwe pijl geeft aan waar het leger terrein wist te winnen.
Het Oekraïense leger is een kilometer opgeschoven vanaf het dorp Novozvanivka. Ze hebben nieuwe posities ingenomen langs de frontlijn. Dat ging niet zonder slag of stoot, want drie soldaten raakten gewond en moesten naar een ziekenhuis worden overgebracht. Commandant Vjacheslav Vlasenko van het Donbasbataljon bracht het nieuws vanmorgen naar buiten. De separatisten in Loehansk ontkennen overigens dat ze terrein hebben verloren op het leger.

De door Rusland aangestuurde rebellen voerden zelf vijftien aanvallen uit op het leger. Door tegenvuur zouden negen rebellen gewond zijn geraakt. Er werd door de rebellen onder meer geschoten met 82 en 120 millimeter mortieren en vanuit pantserwagens. De aanvallen waren gericht tegen de legerposities bij Avdiivka, Marjinka en de dorpen Novotrojtske, Hnoetove, Lebedinske, Sjirokne, Pishtsjevik, Pavlopil, Novoloehanske en Loehanske.

Bij de mortieraanvallen op soldaten bij Novoloehanske en Avdiivka verscholen de rebellen zich achter de inwoners van de dorpen Dolomitne, Jakovlivka en Mineralne. Het leger schoot hier niet terug om geen burgerslachtoffers te maken. Na middernacht waren er al weer aanvallen met onder meer mortieren en granaatwerpers op de lgerposities bij de dorpen Novotrojtske, Berezove en Pishtsjevik.

De separatisten in Donetsk maken melding van negen aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities aan de noordkant van de stad Donetsk, bij Mineralnoje, Sjachta Troedovskaja en Dokoetsjajevsk. Er zou geschoten zijn met onder meer 120 millimeter mortieren en vanuit pantserwagens.

De separatisten in Loehansk spreken van zes aanvallen op hun posities bij Zolote-5, Froenze, Kalinovo, Kalinovo-Borstjevatoje en Zhelebok met onder meer 82 millimeter mortieren en granaatwerpers.

Bronnen: Unian, Liveuamap, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: