donderdag 23 mei 2019

Buitenlandse investeerders ongerust over eerste benoemingen door Zelenski

Buitenlandse investeerders zijn geschrokken van de eerste benoemingen van naaste medewerkers door president Volodimir Zelenski. Als er meer benoemingen komen van mensen uit de omgeving van oligarch Ihor Kolomojski, dan kan dit er toe leiden investeerders hun geld weghalen uit Oekraïne. Deze waarschuwing deed Tomas Fiala, ceo van investeringsmaatschappij Dragon Capital en teven voorzitter van de Europese Business Association.

''Helaas hebben de investeerders al negatief gereageerd op de eerste benoemingen, gezien de koers van zowel de eurobonds als van de hrivna'', zei Fiala gisteren op een conferentie van Reanimation Package of Reforms (RPR) in Kyiv.

Buitenlandse investeerders volgen de ontwikkelingen op de voet. ''Als er meer mensen uit de kring rond Kolomojski binnen komen, dan wordt het moeilijker om te lenen voor zowel bedrijven als de overheid. Geld lenen zal duurder worden'', aldus Fiala.

Er wordt met de nodige argwaan gekeken naar Andri Bohdan, hoofd van de presidentiële administratie. Hij was advocaat van Kolomosjki en een van de mensen die in de afgelopen maanden met succes heeft geijverd voor het terugdraaien van de nationalisatie van de in moeilijkheden geraakte PrivatBank. Fiala's oordeel is hard: ''Het is moeilijk te geloven dat een medewerker van Kolomosjki die zaken heeft weten terug te draaien, een draai van 180 graden gaat maken en niet meer opkomt voor de belangen van de oligarchen, maar voor die van het land.''

Fiala plaatst ook vraagtekens bij het ontbreken van twee van Zelenski's adviseurs voor economische aangelegenheden, de ex-ministers Aivaras Abromavicius (Economische Zaken en Handel) en Oleksandr Daniljoek (Financiën) bij de eerste benoemingen door de nieuwe president.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: