donderdag 16 mei 2019

Peiling: Zelenski moet snel einde maken aan oorlog

Driekwart van de Oekraïners verwacht van president Volodimir Zelenski dat hij met Rusland gaat praten over het beëindigen van de oorlog in Oost-Oekraïne. Dat blijkt uit een peiling van drie onderzoeksbureaus. Iets meer dan de helft van de ondervraagden (55,4 procent) wil zelfs dat hij het gesprek aan gaat met de leiders van de separatisten, iets wat zijn voorganger Petro Porosjenko altijd heeft geweigerd omdat dit de erkenning inhoudt van de volksrepublieken in de bezette gebieden.

Bijna de helft van de deelnemers aan deze peiling (49,2 procent) vindt een referendum over de toekomst van de bezette gebieden een goed idee, terwijl 65,3 procent bereid om concessies te doen aan Rusland en de separatisten, áls er maar een einde komt aan het oorlogsgeweld dat ook na vijf jaar nog dagelijks slachtoffers eist.

Als dat moet inhouden dat de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk verregaande autonomie krijgen, dan kan 39,9 procent zich daar wel in vinden. Verder vindt 18,5 procent dat de regering maar beter kan toegeven dat de bezette gebieden niet meer bij Oekraïne terug komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: