De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is afgelopen nacht niet ingegaan op het verzoek van Rusland om de Oekraïense taalwet onderwerp van discussie te maken. Rusland is tegen die wet, omdat het meent dat daarmee de rechten van de Russisch sprekende Oekraïners worden geschonden. Vooral het tijdstip waarop Rusland de discussie wilde voeren, de dag waarop de president Volodimir Zelenski werd beëdigd, zorgde voor weerstand.
Volgens Christoph Heusgen, de Duitse ambassadeur bij de VN, was het Russische verzoek ''een poging tot intimidatie'' van de nieuwe president. Hij verwees ook naar het decreet van president Vladimir Poetin om Russische paspoorten te verstrekken aan Oekraïense staatsburgers. Dit decreet werd uitgevaardigd op de dag dat bekend werd dat Zelenski de presidentsverkiezingen had gewonnen.
De Franse ambassadeur François Delattre ging nog een stap verder door op te merken dat het Russische verzoek om over de taalwet te gaan praten bedoeld was om de nieuwe Oekraïense president meteen in een slecht daglicht te plaatsen en dat het zeker geen bijdrage vormt aan het vinden van een oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne.
De taalwet bevestigt de positie van het Oekraïens in het openbare leven, bij officiële instanties en in het onderwijs. Overigens is het Oekraïens al sinds de onafhankelijkheid in 1991 de officiële taal van het land en vormt de taalwet slechts een bevestiging daarvan. Het staat iedereen vrij om in het dagelijkse leven, thuis of op straat zijn of haar moedertaal te spreken. Het is de bedoeling dat de rechten van minderheden op een eigen taal op korte termijn eveneens in de wetgeving wordt verankerd.
Het accorderen van de taalwet was een van de laatste daden van Petro Porosjenko als president. Het is nog maar de vraag of de wet een lang leven beschoren is, want president Volodimir Zelenski heeft al aangegeven dat hij een ''diepgaand onderzoek'' laat instellen naar de negatieve aspecten ervan.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten