woensdag 22 mei 2019

Wie is Andri Bohdan, hoofd Zelenski's administratie?

President Volodimir Zelenski en Andri Bohdan (rechts)
Door Andri Bohdan te benoemen tot hoofd van de presidentiële administratie heeft president Volodimir Zelenski wel een risico genomen. Niet alleen omdat Bohdan bekend staat als advocaat van oligarch Ihor Kolomojski, maar meer nog omdat de 42-jarige advocaat een 'beroepsverbod' blijkt te hebben. Als voormalig lid van het kabinet-Azarov in de tijd van president Viktor Janoekovitsj mag hij namelijk geen topfunctie bij de overheid vervullen tot 2024.

Bohdan was verantwoordelijk voor corruptiebestrijding onder premier Mikola Azarov die net als Janoekovitsj in februari 2014 de wijk heeft genomen naar Rusland. Hijzelf trad in maart van dat jaar af en kreeg op basis van een nieuwe wet het verbod opgelegd dat hij tien jaar lang geen topfunctie mag bekleden.

Zijn benoeming tot hoofd van de presidentiële administratie is daarmee omstreden. Dat hij jarenlang advocaat is geweest van Kolomojski spreekt ook niet in zijn voordeel, net zomin als dat het geval is voor Zelenski die er door inmiddels ex-president Petro Porosjenko herhaaldelijk van is beschuldigd dat hij een 'marionet' is van Kolomojski.

Wat in het voordeel van Bohdan spreekt, is dat hij ruime politieke ervaring heeft. Dat is broodnodig met een president die dat volstrekt niet heeft en die zich ook nog eens omringt door mensen die dat vooral ook niet hebben. Bohdan werd adviseur van Kolomojski toen die in 2014 gouverneur van de provincie Dnipropetrovsk werd. In datzelfde jaar kwam de advocaat op de kandidatenlijst voor het parlement van het Blok-Porosjenko. Toen Kolomosjki en Porosjenko gebrouilleerd raakten, werd Bohdan's naam van de lijst gehaald. 

De samenwerking met Kolomosjki bleef, en toen de oligarch de PrivatBank kwijtraakte, werd Bohdan lid van het advocatenteam dat de nationalisatie van de grootste bank van Oekraïne aanvecht. Hij heeft beloofd dat hij die rol opgeeft nu hij een nieuwe functie heeft. Saillant, om niet te zeggen brisant, is het dat Bohdan straks medeverantwoordelijk is voor het terugdraaien van de nationalisatie van de PrivatBank, met een miljardenschade voor de staat als gevolg en mogelijk zelfs een nieuwe economische recessie. Zelenski kan er nog flink door in problemen komen.

Andri Bohdan was niet alleen adviseur van Kolomosjki, maar in eerdere jaren werkte hij voor ex-president Viktor Joestsjenko, voor Joelia Timosjenko's kabinet in de tijd dat zij premier was, en voor Hennadi Korban, de leider van de partij Oekrop. Bohndan beweert dat hij degene was die Zelenki heeft overgehaald om niet alleen de leraar die president werd te spelen op Kolomojski's tv-zender 1+1, maar dat hij zich kandidaat moest stellen voor het échte presidentschap.

President Zelenski maakte gisteren ook bekend wie er nog meer belangrijke posten krijgen binnen de presidentiële administratie. Dan gaat het om zijn rechterhand Serhi Shefir, sinds jaren zijn zakenpartner en goede vriend. Bohdan gaat samenwerken met Serhi Trofimov (voormalige uitvoerend directeur van Zelenski's studio Kvartal 95), Joeri Kostjoek (scenarioschrijver Kvartal 95 en mede-auteur van de tv-serie Dienaar van het Volk), Roeslan Rjaboshabka (voormalig lid van het Nationaal Agentschap voor Corruptiepreventie), Kirilo Timosjenko (voormalig ceo van videoproductiebedrijf Good Media) en Olena Zerkal (voormalig onderminister van buitenlandse zaken voor Europese integratie).

Verder bestaat Zelenski's team uit Roeslan Stefantsjoek, hoogleraar rechten en vertrouweling van Zelenski tijdens de campagne. Hij wordt adviseur en vertegenwoordigt de president in het parlement. Michailo Fjodorov was de digitaal strateeg van Zelenski's campagne. Hij is eveneens benoemd tot adviseur. Tenslotte maakt ook advocaat en filmproducer Andri Jermak deel uit van het presidentiële team.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: