donderdag 23 mei 2019

Maatschappelijke organisaties waarschuwen Zelenski in open brief

Zestien maatschappelijke organisaties waarschuwen president Volodimir Zelenski dat hij niet moet afbreken wat zij in de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd. ''Het is onze missie om de waarden te beschermen waarvoor de Oekraïners tijdens de Revolutie van de Waardigheid hebben gestreden - vrijheid en waardigheid, de onafhankelijkheid van ons land en het beschermen van de Oekraïense natiie, een democratische regering, patriottisme, moed, verantwoordelijkheid en eerlijkheid'', zo begint een open brief die is onderschreven door onder meer Ukraine Crisis Media Center (UAMC), de Unie van Schrijvers, StopFake en EuroMaidan Press. Er zijn ook individuele ondertekenaars, zoals ex-minister Danilo Loebkivski en Valeri Pekar, vicevoorzitter van de Unie van Industriëlen en Ondernemers.

''We blijven politiek neutraal, maar zijn diepbezorgd over de eerste besluiten die de nieuwgekozen president heeft genomen. Helaas blijkt daaruit een volstrekt gebrek aan begrip van de dreigingen en uitdagingen voor ons land'', vervolgen ze in de brief. ''Wij zijn er volstrekt mee oneens dat de president mensen op belangrijke regeringsposten benoemt die onder voormalig president Viktor Janoekovitsj hebben gewerkt. Dit is tegenstrijdig aan de uitgangspunten dat zij niet opnieuw hoge posten mogen bekleden, maar ook dat er mensen worden benoemd zonder relevante kennis of zakenpartners van president Volodimir Zelenski. Gegeven de pijn en de problemen waarmee ons land in de afgelopen jaren werd geconfronteerd, valt te voorzien dat zulke kortzichtige besluiten averechts zullen uitwerken... en de gevolgen kunnen rampzalig zijn.''

En: ''Als de president deze 'rode lijnen' overschrijdt, dan betekent dit dat hij geen echte democratische verandering wil en niet van plan is om een eerlijker en verantwoordelijker te regeren, ook al heeft hij dat beloofd tijdens zijn verkiezingscampagne.''

De ondertekenaars van de open brief komen vervolgens met een opsomming van plannen en maatregelen die volgens hen tegen het landsbelang ingaan en waarmee Zelenski een rode lijn kan overschrijden.

Betreffende de veiligheid:
  • Een referendum of en hoe met Rusland onderhandeld moet worden over een vreedzame oplossing voor de oorlog in Oost-Oekraïne.
  • Onderhandelen - zonder deelname van de Westerse partners van Oekraïne - met Rusland, met de separatisten en hun gewapende troepen en bendes in de bezette delen van de provincies Donetsk en Loehansk, de Krim en Sevastopol.
  • Voldoen aan de ultieme eisen van het land dat ons aanvalt of tot een compromis komen met het Kremlin ten koste van de nationale belangen, de nationale soevereiniteit, de territoriale integriteit en orde, of het opgeven van onze politieke vrijheden in binnen- en buitenland.
  • Het belemmeren van de uitvoering van ons veiligheidsbeleid en onze defensie, zoals vastgelegd in het Strategisch Defensie Bulletin.Betreffende de buitenlandse politiek: 
  • Het vertragen, verhinderen of afwijzen van de strategische koers richting het lidmaatschap van de EU en de NAVO; het belemmeren van de politieke dialoog en het verhinderen van samenwerkingsvormen met de Europese en Euro-Atlantische partners.
  • Het in gang zetten van ontwikkelingen die kunnen bijdragen aan het verminderen of opheffen van de sancties door de internationale partners van Oekraïne tegen het land dat ons aanvalt.
  • Het hinderen van activiteiten die bedoeld zijn om internationale steun voor Oekraïne te verkrijgen, om onze territoriale integriteit te herstellen, om onze veiligheid te garanderen en het beschermen van de rechten van iedereen die te lijden heeft gehad onder de Russische agressie jegens ons land.
Betreffende de economie:
  • Het blijven vasthouden aan de voorkeursbehandeling voor de oligarchen: in het bijzonder, de mogelijkheid bieden om de genationaliseerde PrivatBank terug te laten keren bij de vorige eigenaren of er voor zorgen dat zij 'gecompenseerd' worden, maar ook om te bevorderen dat bepaalde financiële en industriële groepen monopolieposities verkrijgen in de energiesector.
  • Afbreuk doen aan de bestaande overeenkomsten met het IMF en andere buitenlandse partners die helpen om Oekraïne macro-economisch stabiel te maken.
  • Er voor zorgen dat de belangen van bepaalde groepen gediend worden zodat zij nóg rijker worden.
  • Druk uitoefenen op organisaties (als de Anti-Monopolie Commissie, de Staatscommissie voor het Reguleren van Energie en de Nationale Raad voor Televisie en Radio) zodat zij de belangen van politieke partijen of groepen te dienen zodat zij niet in of minder in staat zijn om hun onafhankelijke taken uit te voeren.
Betreffende de nationale identiteit; taal, onderwijs, cultuur:
  • Pogen om de Taalwet te herzien.
  • Pogen om de Onderwijswet te herzien.
  • Pogen om de wet te herzien waarmee communistische symbolen worden geweerd en totalitaire regimes uit het verleden worden veroordeeld. Het in gang zetten van pogingen in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne te ondermijnen of in diskrediet te brengen of om de Russisch-orthodoxe kerk in Oekraïne te steunen.
Betreffende de media en informatiepolitiek:
  • Het misbruiken van de media (in het bijzonder tv-zender 1+1 en tv-zenders die in handen zijn van oligarchen) om de nieuwe regering in een positief daglicht te plaatsen.
  • Het weer toestaan van Russische sociale netwerken en Russische tv-zenders in Oekraïne.
Betreffende het functioneren van de regering:
  • Het stoppen met de elektronische declaraties voor medewerkers in overheidsdienst en met het openbare aanbestedingssysteem ProZorro.
  • Het om politiek gemotiveerde redenen vervolgen van leden van de vorige regering.
  • Het weer toelaten tot politieke functies van leden van het regime van voormalig president Viktor Janoekovitsj en individuele politici die op 16 januari 2014 de invoering van 'dictatoriale wetten' hebben gesteund. 
  • Dat de partij Dienaar van het Volk in het nieuwe parlement een coalitie gaat vormen met politici die in het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld binnen de Partij van de Regio's, het Oppositieblok of andere partijen die verzoening met Rusland bepleiten door overgave of door concessies die ten koste gaan van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.
  • Het negeren van de dialoog met maatschappelijke organisaties.
  • Het verhinderen van belangrijke hervormingen: bestuurlijk, territoriaal, gezondheidszorg, onderwijs, banken.
  • Het vertragen of saboteren van hervormingen van de rechtspraak en de corruptiebestrijding.
Bij dit alles moet wel worden aangetekend dat de ondertekenende organisaties niet per definitie neutraal zijn, zoals ze in de brief beweren. Ze behoren vooral tot het kamp van ex-president Petro Porosjenko, de 27 procent die niet op hem stemde bij de tweede, beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Geen opmerkingen: