donderdag 23 mei 2019

Decreet ontbinding officieel, parlement wil blijven

Met de publicatie van het maandag door de zojuist geïnstalleerde president Volodimir Zelenski uitgevaardigde decreet is het officieel: het parlement wordt ontbonden en er komen vervroegde verkiezingen op zondag 21 juli. Maar het is volstrekt onduidelijk hoe dit afloopt. Het is in ieder geval duidelijk dat het parlement zich niet zomaar gewonnen geeft.

Parlementsvoorzitter Andri Paroebi noemde deze stap van Zelenski gisteren ongrondwettig en kondigde tevens aan dat komende dinsdag de volgende plenaire zitting plaats heeft. Fractievoorzitter Oleh Liasjko van de Radicale Partij liet weten dat hij handtekeningen aan het verzamelen is onder zijn medeparlementariërs om in beroep te gaan bij het Constitutionele Hof. Hij voegde er aan toe dat ''het systematisch schenden van de Grondwet en andere wetten door president Zelenski kan zorgen voor destabilisatie van het land en chaos in de regering''.

Zelenski leed gisteren, nog maar de derde dag van zijn presidentschap, al een nederlaag toen het parlement besloot zijn voorstel om de Kieswet te wijzigen niet eens op de agenda wilde plaatsen.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: