woensdag 8 mei 2019

Oekraïne herdenkt vandaag slachtoffers WW2


In Oekraïne worden vandaag en morgen de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht, terwijl morgen het einde van de oorlog wordt gevierd. Dat is nog niet zo lang zo, want tot voor enkele jaren geleden was er alleen de Overwinningsdag op 9 mei die gepaard ging met grote parades om de eigen militaire kracht te tonen, ook in Kyiv.

Elders in Europa wordt 8 mei aangehouden als de dag waarop de oorlog eindigde, maar in de Sovjet-Unie was dat altijd een dag later vanwege het tijdsverschil. Het Duitse leger capituleerde om 22.43 uur, toen het al 0.43 uur in Moskou was. Aangezien het tijdsverschil met Kyiv slechts een uur is, zou de 8e mei als dag waarop de Tweede Wereldoorlog eindigde voor Oekraïne nu ook veel logischer zijn.

Er is vandaag en morgen alle reden om de gevallenen te herdenken. Hoeveel het er precies zijn geweest, is nog altijd niet duidelijk. Het moeten er tussen de 8 en 10 miljoen zijn geweest, terwijl de oorlogsschade enorm was. Omdat op Oekraïens grondgebied zowel het Sovjetregime als de Nazi's gruweldaden begingen, valt er eigenlijk niet zoveel te vieren voor de Oekraïners. Het herdenken van de slachtoffers zou in ieder geval (veel) meer aandacht moeten krijgen dan de overwinning van het Rode Leger.

In ieder geval zijn de oranje-zwarte Sint Jorislintjes uit het straatbeeld verdwenen. Ze zijn vervangen door klaprozen. De lintjes zijn in Rusland nog altijd een eerbetoon aan de soldaten van het Rode Leger, maar ze raakten in Oekraïne in diskrediet toen de separatisten ze gingen gebruiken. Ook de rode vlaggen met hamer en sikkel zijn in de ban gedaan. Oorlogsveteranen mogen alleen nog de vaandels gebruiken die uit de oorlog stammen.

Na het uitbreken van de oorlog in Oost-Oekraïne werd de parade op de Overwinningsdag met veel wapens in eerste instantie geschrapt en was er alleen een parade van manschappen, maar vorig jaar waren er toch ook weer tanks te zien.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: