zondag 26 mei 2019

'Politie in Rivne had zachtzinniger kunnen zijn'

Er komt een intern onderzoek bij de politie naar de handelwijze van de agenten om de stad Rivne die gisteren de 16-jarige Daria Kotsjoeroeba en haar 20-jarige vriend Roman Filjoek oppakten toen ze demonstreerden tegen president Volodimir Zelenski en zijn omstreden benoemingen van naaste medewerkers.

Ze hadden borden bij zich met teksten als 'Wetteloosheid in Oekraïne', 'De president moet weg' en 'Beloofd. Overtreden. Aftreden', een verwijzing naar Zelenski's belofte dat hij aftreedt als hij de wet overtreedt. De rechtmatigheid van de benoeming van Andri Bohdan als hoofd van zijn administratie wordt sterk in twijfel getrokken omdat de advocaat tijdens het presidentschap van Viktor Janoekovitsj een regeringsfunctie vervulde.

Zelenski maakte zelf bekend dat er een intern onderzoek bij de politie komt. ''De betrokken agenten hadden wel wat zachtzinniger te werk kunnen gaan'', schrijft de president op zijn Facebookpagina. ''Ik roep het ministerie van Binnenlandse Zaken op om betogers met rust te laten, zo lang ze de wet niet overtreden moeten ze hun politieke mening kunnen geven.''

Kotsjoeroeba en Filjoek zijn gisteren ondervraagd door de politie. Ze kunnen gestraft worden omdat ze geen toestemming van de autoriteiten hebben gevraagd voor hun mini-betoging. Daria Kotsjoeroeba's moeder kan een aanklacht verwachten wegens slecht ouderschap, zoals wordt omschreven in artikel 184 van de Strafwet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: