zaterdag 25 mei 2019

Kolomosjki wil deal PrivatBank sluiten met staat

Miljardair Ihor Kolomojski is bereid te stoppen met procederen om de nationalisatie van de PrivatBank terug te krijgen als hij een aandeel van zo'n 25 procent krijgt. Hij zegt in een interview met de nieuwssite Oekrajinska Pravda dat de Oekraïne's grootste bank dan voor driekwart in handen van de staat kan blijven. ''Ik hoef geen geld, doe me maar aandelen.''

Kolomojski ontkent in het interview dat hij en z'n medeaandeelhouder Hennadi Boholjoebov op grote schaal kapitaal hebben weggesluisd bij de PrivatBank. De rechtbank zal dat volgens hem bevestigen. Daarna zou er een staatscommissie of een commissie van onafhankelijke deskundigen moeten komen die aantoont dat er voldoende kapitaal bij de bank aanwezig was en dat die na de nationalisatie is verdonkeremaand om te rechtvaardigen dat de bank in staatshanden terecht kwam.

Dat zou volgens Kolomojski door de Nationale Bank zijn gedaan die ''de boekhoudkundige regels heeft aangepast'' en vervolgens constateerde ''dat er voor 170 miljard hrivna aan leningen zonder enig onderpand''. Volgens de Nationale Bank is door beide aandeelhouders zo'n 5 miljard euro weggenomen bij de PrivatBank. Na de nationalisatie pompte het kabinet er een vergelijkbaar bedrag in om de bank van de ondergang te redden.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: