dinsdag 21 mei 2019

President Zelenski gaat voortvarend te werk

President Volodimir Zelenski.
Een dag eerder dan verwacht heeft president Volodimir Zelenski al een decreet uitgevaardigd waarbij het parlement wordt ontbonden. Als gevolg daarvan zijn er op zondag 21 juli verkiezingen. Bovendien heeft Zelenski parlementsvoorzitter Andri Paroebi verzocht om voor morgenochtend 10.00 uur een spoedvergadering te beleggen.

Hij wil voordat het parlement daadwerkelijk wordt ontbonden - als het decreet officieel is gepubliceerd - dat de Kieswet op een aantal punten wordt gewijzigd. Ook de wet op de openbare aanbestedingen wil de kersverse president gaan aanpassen met hulp van het huidige parlement.

Het is morgen toch al een bijzondere dag, omdat premier Volodimir Hrojsman na het wekelijkse kabinetsberaad zijn ontslag indient. Het vertrek van de premier betekent automatisch dat alle ministers demissionair worden.

Zelenski heeft vanmiddag zelf bekend gemaakt dat hij Andri Bohdan tot hoofd van de presidentiële administratie heeft benoemd. Bohdan werkte als advocaat voor oligarch Ihor Kolomojski, eigenaar van tv-zender 1+1 waar Zelenski als komiek zijn roem vergaarde. Zelenski heeft nauwe banden met zowel Bohdan als Kolomojski. De advocaat maakte de afgelopen maanden deel uit van het campagneteam voor de presidentsverkiezingen.

Luitenant-generaal Roeslan Chomtsjak is door Zelenski benoemd tot chef van de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten. Hij volgt Viktor Moezhenko op die deze functie vijf jaar lang bekleedde. In augustus 2014 gaf Chomtsjak het bevel om de door Russische troepen omsingelde stad Illovajsk te verlaten. De soldaten zouden een vrijgeleide krijgen, maar werden desondanks beschoten toen ze de stad verlieten. Daarbij sneuvelden tenminste 366 Oekraïense soldaten.

Nog maar kort geleden beschuldigde Zelenski zijn opponent Petro Porosjenko er van dat die de tragedie bij Illovajsk op zijn conto had. Dat maakt de benoeming van Chomtsjak als de belangrijkste militair van het tamelijk pikant. Zoals ook geldt voor de benoeming van Bohdan als hoofd van de presidentiële administratie, aangezien Zelenski al vaak het verwijt heeft gehad dat hij een 'marionet' van Kolomojski zou zijn.

Bronnen: 112.ua, Unian

Geen opmerkingen: