maandag 13 mei 2019

Trollenfabriek verstuurde 65.000 tweets over MH17

In de twee dagen na het neerstorten van vliegtuig MH17 zou een Russische trollenfabriek meer dan 65.000 tweets hebben geplaatst, waarin Oekraïne de schuld krijgt van het neerhalen van het vliegtuig. Dat meldt De Groene Amsterdammer op basis van eigen onderzoek. Het opinieweekblad analyseerde negen miljoen tweets van de in Sint-Petersburg gestationeerde trollenfabriek, genaamd Internet Research Agency.

Volgens De Groene werd nadat MH17 was neergehaald een georganiseerde campagne op touw gezet, waar de Internet Research Agency een rol in speelde. Ook zouden door pro-Russische media verschillende theorieën zijn verspreid die Rusland vrijpleitten van het neerhalen van vlucht MH17.

De trollenfabriek zou eerst geen goed beeld hebben van wat er precies gebeurd was. Zo sprak de Internet Research Agency op Twitter uit dat er een Oekraïens vliegtuig neergeschoten zou zijn. De groep in Sint-Petersburg heeft de ochtend na de crash onder meer de hashtags #Kievheeftboeingneergeschoten, #KievProvocatie en #Kievspreekdewaarheid gebruikt.

Direct hierna verstuurde de fabriek zo’n 40.931 tweets waarbij een van de bovengenoemde hashtags werden gebruikt. De volgende dag plaatste de trollenfabriek nog 24.844 andere tweets.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: