maandag 27 mei 2019

Parlement besluit donderdag over lot kabinet

Het parlement bepaalt donderdag of het instemt met het ontslag van het kabinet. Premier Volodimir Hrojsman diende afgelopen woensdag na het wekelijkse kabinetsberaad zijn ontslagbrief in, waarna het parlement volgens de regels maximaal tien dagen de tijd heeft om zich erover uit te spreken. Hrojsman gooide de handdoek in de ring nadat president Volodimir Zelenski bij zijn beëdiging een week geleden duidelijk had gemaakt dat hij af wil van de 'oude' politiek.

Volgens parlementsvoorzitter Andri Paroebi is het een van de belangrijkste besluiten die er deze week genomen dien te worden door het inmiddels formeel ontbonden parlement. Er wordt deze week ook gestemd over een aantal andere onderwerpen, betreffende sociale zaken, agrarische politiek en het uniformeren van de militaire rangen.

Het lijkt er vooralsnog niet op dat een nieuwe poging wordt gedaan om Zelenski's voorstel om de Kieswet te wijzigen in stemming te brengen. Het parlement bleek afgelopen week daartoe niet bereid. Er wordt door de president nog getwijfeld of hij met een ander voorstel bij dit parlement aan gaat kloppen. Het betreft in het bijzonder het wetsvoorstel met de procedure om de president af te zetten als hij zijn werk niet naar behoren doet.

Volgens Zelenski's vertegenwoordiger in het parlement Roeslan Stefantsjoek is het wetsvoorstel al wel gereed. Er aan gekoppeld is ook een voorstel om het terugroepen door de kiezers mogelijk te maken van parlementsleden die via het districtenstelsel zijn gekozen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: