maandag 20 mei 2019

Premier Hrojsman kondigt zijn vertrek aan

Premier Volodimir Hrojsman heeft zijn vertrek aangekondigd. Hij wil na de wekelijkse kabinetsvergadering op woensdag zijn ontslag indienen bij het parlement dat vanmorgen al de wacht kreeg aangezegd door president Volodimir Zelenski. Hrojsman is premier sinds 14 april 2016. Hij blikt tevreden terug, ondanks Zelenski's kritiek op het functioneren van het kabinet in de afgelopen drie jaar.

''Ik schaam me niet voor wat we hebben bereikt, zeker niet voor de manier waarop we om zijn gegaan met de economische crisis en de andere uitdagingen waarmee we om zijn gegaan'', aldus Hrojsman die benadrukte dat hij zijn ontslag zal indienen bij het parlement en niet bij de vanmorgen aangetreden president.

Eerder vandaag namen zowel Defensieminister Stepan Poltorak als het hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe Vasil Hritsak ontslag. Zij werden met name genoemd in de toespraak die president Zelenski in het parlement hield. Gisteren diende Oleksandr Toertsjinov, de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad al zijn ontslag in.

Procureur-generaal Joeri Loetsenko zit ook op de schopstoel, maar hij heeft nog niet van zich laten horen. Datzelfde geldt voor minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken. Beiden hopen aan te kunnen blijven. De president heeft het recht om de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken te benoemen, niet de overige ministers.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: