vrijdag 24 mei 2019

Kiesraad geeft startsein verkiezingscampagnes

De voorbereidingen voor de (vervroegde) parlementsverkiezingen op zondag 21 juli zijn vandaag begonnen. De Centrale Kiesraad heeft dat bekend gemaakt. Er wordt in de vanmorgen uitgegeven verklaring niet ingegaan op de vraag of het besluit van president Volodimir Zelenski om het parlement voortijdig te ontbinden al dan niet in strijd is met de Grondwet. De Centrale Kiescommissie vindt zich daar niet toe bevoegd.

Uit een gisteren gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat vijf partijen de kiesdrempel halen. Allereerst is dat Zelenski's Dienaar van het Volk die 39,9 procent van de stemmen zou krijgen. Daarna volgen het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven en het Blok-Porosjenko met respectievelijk 11,2 en 9,9 procent. De Moederlandpartij komt uit op 9,6 procent en Kracht en Eer 5,7 procent.

Burgerpositie maakt ook kans om in het parlement te komen, maar blijft met 4,3 procent vooralsnog onder de kiesdrempel van 5 procent. De peiling werd van maandag tot en met gisteren uitgevoerd in opdracht van twee denktanks.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: