maandag 13 mei 2019

Patriarch Filaret morrelt aan leiderschap Epifanius

Patriarch Filaret.
Het is hommeles binnen de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Patriarch Filaret van de niet door de moederkerk erkende Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat betwist het leiderschap van metropoliet Epifanius en hij wil de synode van de in december gevormde Orthodoxe Kerk van Oekraïne bijeen roepen om zijn gelijk te halen.

De 90-jarige geestelijke had eigenlijk de leiding willen hebben over de autocefale fusiekerk, maar onder druk zag hij er vanaf om zich kandidaat te stellen en dus werd de 40-jarige Serhi Doemenko gekozen. Hij heeft nu als metropoliet Epifanius de leiding over de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Filaret ziet zichzelf nog altijd als patriarch, ook al is hij niet als zodanig erkend door de moederkerk, en dat is een trede hoger in de kerkelijke hiërarchie dan de wel erkende metropoliet.

Filaret wil dan ook met het nodige respect worden bejegend door de metropoliet die maar liefst een halve eeuw jonger is. In een interview met de tv-zender TSN geeft hij aan dat hij juist daarover uiterst ontevreden is, want Epifanius heeft hem sinds half december slechts vijfmaal geconsulteerd over kerkelijke aangelegenheid. ''Is dat communicatie? Wat mij betreft niet. En omdat er geen communicatie tussen ons is, is de kerk verdeeld geraakt. Het is aan mij als patriarch om die verdeeldheid weg te nemen'', aldus Filaret.

Het Kyivse patriarchaat is formeel niet opgedoekt en het lijkt er in alles op dat Filaret het weer nieuw leven inblaast omdat hij zichzelf belangrijker acht dan metropoliet Epifanius. Morgen wordt de heilige Makarius in de Sint Volodimirkathedraal in Kyiv herdacht door het Kyivse patriarchaat, zoals dat al sinds jaar en dag gebruikelijk is. De top van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne is daarbij uitgenodigd. Door patriarch Filaret, namens het Kyivse patriarchaat.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: