donderdag 30 mei 2019

Georgië vraagt weer om uitlevering Saakasjvili

Saakasjvili arriveert in Kyiv. Foto: Facebook Saakasjvili.
Georgië gaat Oekraïne opnieuw vragen om uitlevering van ex-president Micheil Saakasjvili. Het parlementslid Nukri Qantaria heeft dit bekend gemaakt. ''Ik vind het volstrekt logisch dat we een nieuwe poging wagen'', meent Qantaria. Saakasjvili werd in januari 2018 bij verstek door een rechtbank in de Georgische hoofdstad Tbilisi wegens machtsmisbruik in de tweede periode van zijn presidentschap tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Er wacht hem nog een tweede rechtszaak waarvoor hij ook een jarenlange straf kan krijgen. Volgens Saakasjvili gaat het om politiek gemotiveerde vervolging. Hij had de hoop terug te kunnen keren naar Georgië na de presidentsverkiezingen van afgelopen december, maar die werden gewonnen door Salome Zoerabisjvili, een voormalige concurrent die hem niet welgezind is.

Saakasjvili verkreeg in mei 2015 het Oekraïense staatsburgerschap. Nadien vroeg de Georgische regering tevergeefs om zijn uitlevering aan Oekraïne. Saakasjvili raakte zijn Oekraïense staatsburgerschap kwijt en verbleef sinds februari vorig jaar in Nederland waar hij een verblijfsvergunning kreeg vanwege zijn Nederlandse vrouw, Sandra Roelofs. Gisteren mocht hij terug naar Oekraïne en kan Georgië een nieuwe aanvraag tot uitlevering indienen.

Sandra Roelofs is overigens nog altijd politiek actief in Georgië. Recentelijk deed ze nog mee aan de burgemeestersverkiezing van de stad Zoegdidi, die ze overigens verloor. Roelofs zegt door verkiezingsfraude verloren te hebben.

Bronnen: Unian, Financieel Dagblad

Geen opmerkingen: