vrijdag 17 mei 2019

Peiling: Zelenski's Dienaar van het Volk groeit

Vier partijen maken kans om in het parlement te komen, zo blijkt uit een opiniepeiling die door vier onderzoeksbureaus is uitgevoerd. De aanhang van Dienaar van het Volk, de partij van aankomend president Volodimir Zelenski, is iets gegroeid naar 29,5 procent. Op grote afstand volgen het Oppositie Platform/Voor het Leven met 8,1 procent, Solidariteit van Petro Porosjenko met 7,8 procent en de Moederlandpartij van Joelia Timosjenko met 6,7 procent.

De partij Kracht en Eer van de voormalige SBOe-chef Ihor Smesjko zit ruim onder de kiesdrempel met 3,8 procent en dat geldt ook voor het Oppositieblok met 2,6 procent, de Radicale Partij met 2,4 procent, Svoboda met 1,8 procent en Zelfhulp van burgemeester Andri Sadovi van Lviv die 1,5 procent krijgt in deze peiling.

Leadzanger Svjatoslav Vakartsjoek van de populair band Okean Elzy maakte gisteren bekend dat hij met zijn partij Holos (Stem) meedoet aan de parlementsverkiezingen. Holos komt in deze peiling uit op 0,7 procent, maar dat zal ongetwijfeld hoger zijn in volgende peilingen.

Voor president Zelenski is er straks alle aanleiding om het parlement te ontbinden. De verkiezingen zijn gepland voor zondag 27 oktober, wat inhoudt dat hij tot eind dit jaar moet zien te werken met een parlement dat hem niet welgezind is. En dat kan weer tot gevolg hebben dat hij zijn populariteit ziet teruglopen - en daarmee ook van Dienaar van het Volk, de nog altijd 'papieren' partij die is genoemd naar het tv-programma waaraan Zelenski zijn bekendheid te danken heeft.

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: