zondag 12 mei 2019

Premier ziet nut niet in van onbinden parlement

Premier Volodimir Hrojsman.
Premier Volodimir Hrosjman ziet het nut niet in van vervroegde parlementsverkiezingen. In een interview met het persagentschap Interfax noemt hij het ontbinden van het parlement en vervolgens verkiezingen eind juli in plaats van eind oktober ''niet doelmatig''. Hij meent dat vervroegde verkiezingen niets toevoegen. ''Als de verkiezingen pas over anderhalf jaar zouden zijn? Ja, dan ligt de zaak heel anders. Maar nu gaat het maar om een paar maanden.''

De nieuwgekozen president Volodimir Zelenski kan het parlement ontbinden, maar dat moet dan wel voor de 27e mei gebeuren. Hij heeft voordat hij gekozen werd duidelijk gemaakt dat hij geen van de huidige kabinetsleden wil behouden als hij eenmaal president is. Ook is het parlement hem nu niet welgezind en dat kan inhouden dat Zelenski nog maandenlang weinig kan uitrichten, in afwachting van het nieuwe parlement.

Bovendien wees een recente peiling uit dat Zelenski's partij Dienaar van het Volk op een kwart van de stemmen kan rekenen als er nu parlementsverkiezingen zouden zijn. Dat zou inhouden dat de nieuwe president wellicht een coalitie in het parlement kan vormen die hem helpt bij het verwezenlijken van zijn ambitieuze plannen.

Dit alles is voor het parlement in de huidige vorm voldoende reden om Zelenski's inauguratie zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot na 27 mei. Zelenski zelf houdt het vooralsnog op komende zondag; het parlement beslist er dinsdag over. Zenski's adviseur Volodimir Daniljoek zegt dat het parlement afwachtend is.

''Ze willen deals sluiten in achterkamertjes, dat we gaan onderhandelen en ze er wat uit kunnen slepen. Maar dat is nou precies wat wij niet willen'', zegt de voormalige minister van financiën die niet uitsluit dat de nieuwe president het parlement toch ontbindt omdat er nog maandenlang niet mee te werken valt. ''We moeten belangrijke besluiten nemen. Als het parlement meewerkt, dan is er niets aan de hand. Zo niet, dan moet het maar worden ontbonden.''

Bronnen: Interfax, Unian

Geen opmerkingen: