zondag 26 mei 2019

Kolomojski: liever bankroet dan afhankelijk van IMF

Ihor Kolomojski. Foto: Wikipedia.
President Volodimir Zelenski doet er volgens de oligarch Ihor Kolomojski goed aan om het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de rug toe te keren. ''Ik vind dat we onze schuldeisers net zo zouden moeten behandelen als Griekenland dat doet. Griekenland is een goed voorbeeld voor Oekraïne'', zegt Kolomojski in een interview met de Financial Times. Griekenland kwam in 2015 niet tot overeenstemming met z'n schuldeisers, waarna de regering besloot om het IMF niet terug te betalen, althans niet op korte termijn.

Oekraïne is nu zwaar afhankelijk van leningen van het IMF om de buitenlandse schuld af te lossen die inmiddels 60 procent van het bruto nationaal product beslaan. Er moeten dit jaar en volgend jaar miljardenleningen worden terugbetaald, maar Kolomosjki vindt dat Oekraïne dat wel achterwege kan laten. Oekraïne hoeft volgens hem niet moeilijk te doen over een eventueel bankroet van de staat. ''Hoe vaak is Argentinië wel niet bankroet gegaan. Nou en, ze hebben nieuwe, betere afspraken gemaakt. En dat was het dan.''

De nonchalante houding van Kolomojski kan te maken hebben met zijn pogingen om de nationalisatie van 'zijn' PrivatBank via de rechter terug te draaien. Als hem dat lukt, dan kan dat het einde betekenen van de steunprogramma's van het IMF voor Oekraïne. In december 2016 dreigde de grootste bank van Oekraïne met 2 miljoen klanten failliet te gaan en om dat te voorkomen, werd besloten dat de PrivatBank te nationaliseren.

Er werd bijna 5 miljard euro in de bank gepompt. Dat geld gaat verloren als Kolomojski en medeaandeelhouder Hennadi Boholjoebov de bank via de rechter terugkrijgen. Het gaat om geleend geld, waarover Oekraïne rente verschuldigd is en dat ook terugbetaald moet worden.

Kolomojski 'vergeet' gemakshalve dat investeerders een bankroet Oekraïne verlaten of negeren en dat het vervolgens voor hem en andere rijke Oekraïners mogelijk wordt om bedrijven voor een appel en een ei op te kopen.

President Zelenski heeft al uitgesproken dat hij zich aan de bestaande afspraken met het IMF wil houden, waar het het lopende steunprogramma van 3,5 miljard euro betreft. Het is onduidelijk in hoeverre Kolomojski invloed heeft op Zelenski die zijn bekendheid heeft te danken aan de tv-serie Dienaar van het Volk die werd uitgezonden op Kolomojski's tv-zender 1+1. In de afgelopen twee jaar bracht Zelenski meerdere bezoeken aan de miljardair die eerst in Genève woonde en daarna in Tel Aviv. Kolomojski's adviseur en advocaat Andri Bohdan werd afgelopen maandag door Zelenski benoemd tot hoofd van de presidentiële administratie.

Bron: Financial Times

Geen opmerkingen: