woensdag 22 mei 2019

Wel lagere kiesdrempel, geen 'open' kieslijsten

President Volodimir Zelenski wil de Kieswet niet zodanig aanpassen dat er voortaan met 'open' kieslijsten wordt gewerkt. Er is onvoldoende tijd om dat voor elkaar te krijgen omdat de parlementsverkiezingen al over twee maanden zijn, zo blijkt uit het wetsvoorstel dat hij vanmiddag aan het parlement heeft voorgelegd.

De vervroegde parlementsverkiezingen zijn op zondag 21 juli, zo is gisteren al besloten. Zelenski wil het parlement na vandaag daartoe ontbinden.

Er wordt wel erkend dat activisten en deskundigen, maar ook meerdere parlementsfracties er voorstander van is dat de kiezer wéét wie hij of zij kiest. Er wordt nu met 'gesloten' lijsten gewerkt, wat inhoudt dat de kiezer eigenlijk alleen weet wie de lijsttrekker is. Alle overige kandidaten worden niet vermeld op het stembiljet. Dat geeft bijvoorbeeld oligarchen de kans om hun eigen 'mannetjes' het parlement binnen te sluizen.

Het voorstel omvat wel een verlaging van de kiesdrempel van 5 naar 3 procent van de stemmen, waardoor veel meer partijen rechtstreeks in het parlement komen en de kleine partijen het niet meer alleen moeten hebben van het districtenstelsel.

De kleine partijen krijgen hun kandidaten in het bestaande systeem via het district waar ze wonen. Vervolgens kunnen die districtskandidaten een eigen fractie vormen of ze worden 'prooi' van de grote fracties die wel de kiesdrempel hebben gehaald. De helft van de 450 parlementszetels wordt bezet door districtskandidaten.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: