woensdag 15 mei 2019

Ook hoger beroep nationalisatie PrivatBank verloren

De Nationale Bank heeft opnieuw een slag verloren in de strijd om de PrivatBank. Een rechtbank in Kyiv wees gisteren het hoger beroep van de hand tegen het vonnis van een lagere rechtbank die oordeelde dat de nationalisatie van de PrivatBank in 2016 onrechtmatig was. Daarmee zijn de voormalige eigenaren, de oligarchen Ihor Kolomojski en Hennadi Boholjoebov, een stap dichterbij teruggave van de grootste bank van het land.

De lagere rechtbank vond dat er drie jaar geleden onvoldoende aanleiding was voor de Nationale Bank en met ministerie van financiën om een inspectie uit te voeren bij de PrivatBank. Vreemd, want die inspectie bracht wel aan het licht dat de bank op omvallen stond en dat de eigenaren uit voorzorg al voor miljarden hadden weggesluisd. Om het geld van 2 miljoen klanten te redden, werd besloten dat de staat de bank over zou nemen. Er ging maar liefst 5 miljoen euro aan overheidsgeld naartoe om de PrivatBank overeind te houden.

Voordat tot nationalisatie werd besloten, onderzocht het Amerikaanse risk consultancybedrijf Kroll de boekhouding van de PrivatBank. Daarbij werd ''een grootschalige, gecoördineerde fraude'' ontdekt gedurende tenminste tien jaar. Kroll constateerde dat er tenminste 5 miljard euro was verdwenen. Van alle uitstaande leningen zou 95 procent naar bedrijven en personen zijn gegaan die verbonden waren met de beide grootaandeelhouders en hun zakenpartners.

Kolomojski en Boholjoebov kregen elk 1 hrivna uitgekeerd bij de nationalisatie van de PrivatBank. Kolomojski heeft intussen een schadeclaim ingediend van 1,8 miljard euro, mocht de PrivatBank inderdaad terugkeren bij de voormalige eigenaren. Gebeurt dat, dan is de staat ook de 5 miljard euro kwijt die in de bank is geïnvesteerd. Geld waarover nog wel rente betaald moet worden. Het is dan ook niet voor niets dat vertrekkend president Petro Porosjenko onlangs waarschuwde dat een nieuwe economische crisis dreigt als de nationalisatie van de PrivatBank teruggedraaid moet worden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: