dinsdag 21 mei 2019

Zelenski: 'Gebrek aan vertrouwen bij bevolking doorslaggevend voor ontbinding parlement'

Zelenski overlegt met de fractievoorzitters, rechts van
hem Andri Bogdan, advocaat van Ihor Kolomojski.
President Volodimir Zelenski heeft een akkoord bereikt met de fractievoorzitters over de ontbinding van het parlement en het uitschrijven van vervroegde verkiezingen op zondag 21 juli, mogelijk een week later. Tijdens het gesprek gaf Zelenski aan dat dat het ontbreken van een regeringscoalitie voor hem de doorslag heeft gegeven om het parlement te ontbinden.

Officieel was er nog altijd sprake van een coalitie, maar feitelijk al sinds 2016 niet meer. Sinds vrijdag is discussie over de vraag of dat wel of niet zo is niet meer relevant, want toen stapte het Volksfront formeel uit de coalitie. Maar, gaf Zelenski aan, ''de doorslag heeft gegeven dat er onder de Oekraïners bar weinig vertrouwen in het parlement is, slechts 4 procent''.

President Zelenski hield de fractievoorzitters ook voor dat de Kieswet op de schop moet. Hij wil dat de kiesdrempel van 5 naar 3 procent gaat, zodat meer partijen toegang krijgen tot het parlement. Ook wil hij het meerderheidssysteem afschaffen, waarbij niet het aantal stemmen op een partij bepaalt hoeveel zetels worden behaald maar het aantal stemmen per kandidaat waarbij de kandidaten met de meeste stemmen een zetel krijgen.

Zelenski komt waarschijnlijk morgen met een decreet waarmee hij het parlement ontbindt en de datum voor de vervroegde verkiezingen vaststelt.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: