zaterdag 25 mei 2019

Saakasjvili vraagt aan Zelenski zijn paspoort terug

Micheil Saakasjvili in Amsterdam. Foto: Facebook.
Micheil Saakasjvili heeft president Volodimir Zelenski officieel verzocht om hem zijn Oekraïense nationaliteit terug te geven. Zijn advocaat Roeslan Tsjornoloetski heeft dat bekend gemaakt.

De nieuwssite UNN meldt bovendien dat Saakasjvili volgende week naar Oekraïne af wil reizen. Hij had dat begin april al willen doen, maar durfde het toen kennelijk niet aan omdat de kans nog altijd bestond dat Petro Porosjenko opnieuw president zou worden. Het was Porosjenko die hem zijn Oekraïense paspoort ontnam en hem in februari vorig jaar het land uitzette.

Tsjornoloetski publiceert op zijn Facebookpagina de brief die Saakasjvili aan Zelenski heeft gestuurd. Daarin noemt hij het besluit om hem zijn staatsburgerschap af te nemen illegaal, aangezien Saakasjvili daarmee statenloos werd (zijn Georgische nationaliteit raakte hij kwijt toen hij Oekraïner werd) . Ook herinnert Saakasjvili de nieuwe president er aan die bij zijn inauguratie begin deze week zei dat iedere buitenlander de Oekraïense nationaliteit kan verkrijgen als hij zich inzet voor het land.

''Ik wil u er graag aan herinneren dat ik mijzelf niet alleen als Oekraïner beschouw, maar ik ben ook iemand die er alles aan wil doen om Oekraïne succesvol en sterk te maken'', schrijft Saakasjvli. Hij vraagt Zelenski om in ieder geval het verbod op terugkeer op te heffen dat hij kreeg opgelegd toen hij - voor de tweede keer - het land werd uitgezet, zodat hij via de rechter zijn Oekraïense nationaliteit weer kan opeisen.

De voormalige Georgische president en ex-gouverneur van de provincie Odesa beschikt over een verblijfsvergunning in Nederland, gekregen omdat hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs.

Bronnen: Unian, UNN

Geen opmerkingen: