donderdag 9 mei 2019

Oorlogsmonument Krimtataren na drie dagen venield

Het vernielde monument. Foto: Facebook.
Een oorlogsmonument in het dorp Orlovka op de door Rusland geannexeerde Krim blijkt door onbekenden te zijn vernield, drie dagen nadat het was geplaatst. Het gaat om een uit twee zwarte marmeren platen bestaande monument met de namen van 64 inwoners van Orlovka die gedurende de Tweede Wereldoorlog stierven.

Onder hen waren 57 Krimtataren. Dat kan ook meteen de reden zijn geweest dat het monument werd vernield, want de Krimtataren werden door Sovjetleider Josef Stalin van beschuldigd dat ze met de Duitse bezetters hadden gecollaboreerd. Het leidde er toe dat alle Krimtataren in mei 1944 werden gedeporteerd naar Kazachstan en andere verre oorden binnen de Sovjet-Unie. Tienduizenden stierven van ontbering.

De Krimtataren keerden na de ineenstorting van de Sovjet-Unie terug naar de Krim. Na de Russische annexatie vijf jaar geleden verlieten veel Krimtataren het schiereiland en zij, maar ook de achterblijvers, verzetten zich tegen de annexatie. De Russische autoriteiten onderdrukken de achtergebleven Krimtataren, onder meer door veelvuldig huiszoekingen te doen. De vernieling van het oorlogsmonument heeft ook nog niet tot een reactie van de autoriteiten geleid.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: