donderdag 30 mei 2019

5,7 miljard euro aflossen, dat is best wel een opgaaf

Oekraïne moet dit jaar 5,7 miljard euro aan schulden aflossen, met piekmomenten in mei en september. Het gaat om 3,2 miljard euro aan leningen en 2,5 miljard aan staatsobligaties in buitenlandse valuta. In de eerste vier maanden van dit jaar steeg de staatsschuld met 1,9 procent naar 71,77 miljard euro.

Voorzitter Bohdan Danilishin van de Nationale Bank voorziet problemen met de terugbetaling van de schulden in buitenlandse valuta. Hij wil de komende maanden ook zoveel mogelijk buitenlandse valuta aankopen omdat de wisselkoers momenteel gunstig is voor Oekraïne.

Danilishin ziet met bezorgdheid naar de verstandhouding met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die vanwege de recente politieke ontwikkelingen op een laag pitje zijn gezet. Even dreigde een delegatie van het IMF rechtsomkeerd te maken toen president Volodimir Zelenski het parlement ontbond en het kabinet z'n aftreden bekend maakte.

Er werden toch nog enkele gesprekken gevoerd, maar na een gesprek met Zelenski afgelopen dinsdag ging de delegatie dan toch huiswaarts. Pas na de vervroegde parlementsverkiezingen op 21 juli en de totstandkoming van een nieuw kabinet komt er weer een delegatie naar Kyiv.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: