zaterdag 25 mei 2019

Zelenski en Bogdan: Medvedtsjoek is niet onze onderhandelaar

Viktor Medvedtsjoek kan niet langer namens Oekraïne onderhandelen met Rusland om een einde te maken aan de oorlog in Oost-Oekraïne. Andri Bohdan, hoofd van de presidentiële administratie, heeft dit gezegd in een talkshow op tv-zender 1+1. ''Wij zien dat niet zitten. Maar als Rusland hem als hun onderhandelaar wil, dan is dat prima'', aldus Bohdan.

Medvedtsjoek is een huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin. De Oekraïense oligarch heeft ook de leiding over de pro-Russische partij Oppositie Platform/Voor het Leven. Eerder lukte het hem door zijn persoonlijke contacten een gevangenenruil tot stand te brengen. Vlak voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen steunde hij kandidaat Joeri Bojko door de Russische premier en de algemeen directeur van Gazprom een veel lagere gasprijs voor Oekraïne te laten beloven.

Bohdan zei ook dat president Zelenski noch hijzelf ooit met Medvedtsjoek hebben gesproken. Beiden hebben Rusland als agressor benoemd, maar vinden tegelijkertijd dat het nodig is om met het buurland te gaan onderhandelen over een oplossing voor de Donbas. Iets wat zij duidelijk in eigen hand willen houden.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: