woensdag 15 mei 2019

Filaret probeert Epifanius op zijspoor te zetten

Honorair patriarch Filaret vindt dat metropoliet Epifanius niet goed is in het leiden van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Hij is onvoldoende zichtbaar en komt de in december gemaakte afspraken niet na. Daarom stelt de 90-jarige kerkleider voor dat hij de dagelijkse leiding in handen krijgt en dat Epifanius een puur representatieve taak krijgt ''in het buitenland''.

Volgens Filaret is het de enige manier om het uiteenvallen van de kerk te voorkomen. Waarbij hij er aan voorbij gaat dat hij zelf de scheurmaker dreigt te worden, omdat hij ontevreden is over zijn rol in de Orthodoxe Kerk van Oekraïne. Filaret wil de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Kyivse patriarchaat weer tot leven wekken. Het is de niet door het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopol erkende kerk die in 1991 ontstond en waarvan Filaret sinds 1995 de leider is geweest.

Filaret vindt dat hij veel heeft moeten opgeven voor een autocefale, zelfstandige en door Constantinopel erkende orthodoxe kerk. Hij is niet langer de belangrijkste geestelijke van het land, maar raakte ook het patriarchaat van Kyiv kwijt. Dat hij zich nog altijd patriarch mag noemen, zij het dat het een eretitel zonder betekenis is, blijkt voor Filaret achteraf bezien onvoldoende.

De kerkelijke twist heeft het ongenoegen gewekt van gelovigen. Een aantal van hen demonstreerde gistermiddag bij de residentie van patriarch Filaret. Ze probeerden tevergeefs een brief aan hem te overhandigen. ''Dit is een cadeautje voor Moskou'', werd zuur geconstateerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: