woensdag 29 mei 2019

Daniljoek leidt Nationale Veiligheids- en Defensieraad en zorgt meteen voor commotie

Oleksandr Daniljoek is door president Volodimir Zelenski benoemd tot secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Hij volgt Oleksandr Toertsjinov op die deze functie de afgelopen vijf jaar heeft vervuld. De 43-jarige Daniljoek was enige tijd minister van Financiën, maar werd ontslagen op 7 juni vorig jaar na een conflict met premier Volodimir Hrojsman.

De president heeft de bevoegdheid om de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad te benoemen, evenals de ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken, de hoogste baas van de staatsveiligheidsdienst SBOe en de procureur-generaal, dat is de hoogste baas van het Openbaar Ministerie. Voor de twee laatste functies is wel de goedkeuring van het parlement vereist.

Daniljoek heeft meteen al gezorgd voor de nodige commotie. In een videoboodschap op Facebook zegt hij namelijk dat er geen beelden zijn overgedragen van de besluitvorming in de situation room, de kamer waar de Nationale Veiligheids- en Defensieraad vergadert. Er zijn geen servers aangetroffen, aldus Daniljoek. ''Dit lijkt niet op een nette overdracht.''

Zijn voorganger Toertsjinov zegt dat er helemaal geen beelden zijn uit de situation room. ''Er hangen geen camera's, als er al beelden zijn van een bijeenkomst van de raad, dan zijn die gemaakt in het kantoor van de president aan de Bankovastraat'', aldus Toertsjinov die benadrukt dat het tot stand komen van de besluitvorming binnen de Veiligheids- en Defensieraad altijd op vertrouwelijke basis geschiedt.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: