donderdag 16 mei 2019

'Wellicht PrivatBank opnieuw nationaliseren'

De Nationale Bank kan de PrivatBank opnieuw gaan nationaliseren als ook de hoogste rechtbank vindt dat de nationalisatie van december 2017 onjuist is geweest. Dat zegt plaatsvervangend gouverneur Katerina Rozhkova in een interview met het Britse persagentschap Reuters. Gisteren werd het hoger beroep van de Nationale Bank tegen het besluit van een lagere rechter ongegrond verklaard.

Er is nu nog één stap te gaan om teruggave van de PrivatBank door de staat aan miljardair Ihor Kolomojski te voorkomen en dat is het Hooggerechtshof. Volgens Rozhkovska staat het financiële steunprogramma van het IMF met een waarde van 3,5 miljard euro op het spel.

Erger is het misschien nog wel dat het regeringsbesluit om 5,25 miljard euro in de PrivatBank te stoppen door het rechtbankbesluit ook wordt teruggedraaid. Dit heeft tot gevolg dat de bank zonder kapitaal komt te zitten. ''In de wet is vastgelegd dat de Nationale Bank deze bank dan failliet moeten verklaren.'' Dat kan rampzalig uitpakken voor de 2 miljoen klanten van de PrivatBank.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: